Jump to content
Whitey012001

Lay-z-spa Leaking From Pump - Tube A?

Recommended Posts

On 3/30/2018 at 9:06 PM, Whitey012001 said:

Hi,

Looking for some help from from Lay-z-spa owners. I have 2 year old vegas and there is water leaking from the bottom of the pump. It isn't flooding out, but enough to make it noticeable with the water level in the tub. 

My first question is, should water be flowing out of the tub through the air tube, tube A?? When I tried removed the pump to have a look at it, a lot of water came out of the air pump tube. Nothing came out of the water tubes A & B, as I blanked them off from inside the tub. I'm wondering if this is part of the problem. Is this normal?

I took the pump apart, but could not see and obvious leaks. There does look like there is a air release valve in the pump, wondering if this could be where the water from tube C is leaking back into the pump and coming out of the valve. Only issue is I can't really test this as I can't connect it to the tub. Any body have any advice or have had a similar problem and managed to solve it?

Thanks in advance

Neil

https://www.facebook.com/The-Lazy-Valve-103169364712197/

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have the Coleman version called the Saluspa and the non return valve is REALLY far in the pipe, like 10 inches deeper than the videos I see for the lay-z-spa. Otherwise the heater unit looks identical. I tried to peal back the liner to see how the A pipe was attached and it doesn't look like it's easily removed. 

Can I just seal off the A pipe coming out of the hot tub with a rubber plumbing seal cap? We don't use the bubbles much anyway so it wouldn't be a huge loss. I'm also considering cutting the A pipe and installing a custom shutoff valve that I can manually operate. I'll probably have to extend all the plumbing if I do that. 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 6/27/2019 at 5:13 PM, GDuke said:

The same thing has happened to us yesterday. After 2 summers of very light use we set the tub up yesterday and the water was pouring from the bottom of the pump. I'm furious that I've bought something that the company knows I'll likely need to throw away after a very short period of time. I have the Paris model.

After some googling and advice from a very friendly fella on a Facebook hot tub group, It turns out that the issue was the non return valves in the blower unit. I've fixed it. Not sure how long it will last but it's working at the moment. I'm not suggesting anyone should or shouldn't try it but it's working for me at the moment. 

Unplug the pump and disconnect from the hot tub. Remove the base from the pump unit.

Remove the blower unit. (the large diameter pipe into your unit) 

Remove both ends by taking out the screws and expose the non return valves. 

The rubber seal on mine at the water end had perished and you can't buy a new replacement, so take the one from the bottom and swap it for the other. 

Now for the Blue Peter bit. I used two latex balloons (90p per pack from the card shop) stretched over the plunger.

Cut of the ends of the balloons. Pierce holes around  the balloon and about an inch from the cut edge so you can stretch it over the spigoted end of the plunger/valve. Slightly stretch the spring to make sure of a good seal. (I've been told that even if they fail then no water can get to the electrical parts). 

Put everything back together and cross your fingers and toes. Took me about twenty minutes to do. 

I've bought a set of a, b, c and water pump seals from ebay for £9.95 so at the end of the season and prior to putting it together next year I'll replace all the seals and might need to do this fix again but for now it's all good. I might make a video at that point too but for now I don't want to strip it again to show pictures etc. 

Hope this helps someone too

Oh and lazy spa sort your **** out and consider the environment. Not everything should be disposable. 

 

lay-z-spa-non-return-value-seal-air.jpg

I have the same issue with my  Paris spa which is just over two years old.  Water is Coming out of the bottom of the pump unit, not happy....

After lots of research I think that water will come always out of the liner from point A.  Mine does and the black non return valve is in place.  It does on my brother's as well.

I need to do this fix in the pump unit.  Have you managed to do a video?

Cheers.

Matt

On 6/27/2019 at 5:13 PM, GDuke said:

The same thing has happened to us yesterday. After 2 summers of very light use we set the tub up yesterday and the water was pouring from the bottom of the pump. I'm furious that I've bought something that the company knows I'll likely need to throw away after a very short period of time. I have the Paris model.

After some googling and advice from a very friendly fella on a Facebook hot tub group, It turns out that the issue was the non return valves in the blower unit. I've fixed it. Not sure how long it will last but it's working at the moment. I'm not suggesting anyone should or shouldn't try it but it's working for me at the moment. 

Unplug the pump and disconnect from the hot tub. Remove the base from the pump unit.

Remove the blower unit. (the large diameter pipe into your unit) 

Remove both ends by taking out the screws and expose the non return valves. 

The rubber seal on mine at the water end had perished and you can't buy a new replacement, so take the one from the bottom and swap it for the other. 

Now for the Blue Peter bit. I used two latex balloons (90p per pack from the card shop) stretched over the plunger.

Cut of the ends of the balloons. Pierce holes around  the balloon and about an inch from the cut edge so you can stretch it over the spigoted end of the plunger/valve. Slightly stretch the spring to make sure of a good seal. (I've been told that even if they fail then no water can get to the electrical parts). 

Put everything back together and cross your fingers and toes. Took me about twenty minutes to do. 

I've bought a set of a, b, c and water pump seals from ebay for £9.95 so at the end of the season and prior to putting it together next year I'll replace all the seals and might need to do this fix again but for now it's all good. I might make a video at that point too but for now I don't want to strip it again to show pictures etc. 

Hope this helps someone too

Oh and lazy spa sort your **** out and consider the environment. Not everything should be disposable. 

 

lay-z-spa-non-return-value-seal-air.jpg

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have Palm Springs and it’s been fine but noticed when emptying it there is water in the inner lining so when refill with fresh water for first day it’s fine then after day put the jets on it just fizzes white cloudy and I have cleaned it thouroly changed water twice in two weeks as soon as jets go off the water is fine clear but never did this before any ideas changed filter every day 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi, can anyone confirm that if i unscrew the valve no water will come out. We have a tahiti hot tub and the water seems to only be leaking when bubbles are turned off? The last thing i need is a garden full of water!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...