Sign in to follow this  
Followers 0
bprice

Balboa M7 2000Le Heating Issue

4 posts in this topic

So to who ever had read my last post I did get that fixed and added the solution on that post,

Now have a new issue, when we got the circulator put going we bled the l lines but guess we did it in the wrong spot, we bled the line right at the ciculator pump. So when we turned the hot tub on everything was looking good I had my hand on the heater tube and it was getting hot quick so we disconnected it about 30 secs after powering it on. There was flow coming thru but did not like how it heated up so I bled the line right by the heater tube and there was air in the line and I heard the water sizzle on the heater element. I spoke to balboa about this and the support tech told me that should not be anything to worry about it should be fine. so we made sure everything was bled and powered the hot tub back on and everything is working fine great flow through the circulator pump all jet pumps work and the heater light is lite up.

But after running all night it did not heat, are those heater elements that sensitive could they burn up that quick or should I check something else out before replacing it?

As always thank you for all your responses

Share this post


Link to post
Share on other sites

You may have experienced what is known as a "Dry Fire", where the heater element is energized without water flow. Your statement of "Sizzle" is a tell-tale sign of this.

You can check the heater with an ohmmeter. The normal DC resistance should be about 10 - 30 ohms, but dry fires tend to be catestrophic.

I'm a bit suspicious about your flow pressure switch because if it were working properly, it should have prevented the heater from energizing without water pressure.

Share this post


Link to post
Share on other sites

First, an M7 pack doesnt have a pressure switch. They will dry fire though, flow or not. The heaters in new balboa

Packs are quite sensitive to this. The only downfall of the M7 system is that it will dry fire the heater (WHEN THE HEAT

LIGHT IS FLICKERING BEFORE BECOMING SOLID) the pack sometimes will do this over and over til the element is

Toast.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0